Zgodovina

 

Laboratorij za razsvetljavo in fotometrijo je eden od slovenskih merilnih laboratorijev z najdaljšim stažem. Ustanovljen je bil že jeseni leta 1921, ko se je Elektrotehniški oddelek takratne Tehniške fakultete preselil v nove prostore na Aškerčevi. Laboratorij se danes sicer nahaja v drugih prostorih, vendar je še vedno tako kot takrat "ves v črnem, ne le stene ampak tudi pod in oknice, ki zastirajo svetlobo, so črne" (citat iz knjige Zgodovina slovenske univerze v Ljubljani do 1929, izdane 1929). 

 

Vse od takrat se laboratorij uspešno razvija. Danes lahko v laboratoriju izvajamo praktično vse fotometrične meritve. Za merjenje svetlobnega toka je na voljo več normalnih žarnic in integrirna krogla. Meritev svetilnosti je možna na fotometrični klopi dolžine 2 m ob uporabi različnih normalnih žarnic. Izdelali smo tudi preprost goniofotometer, ki omogoča osnovno merjenje kotne porazdelitve svetilnosti. Merjenje osvetljenosti je možno s precizijskim luks-metrom razreda L ter z različnimi prenosnimi luks-metri. Svetlost pa lahko izmerimo s pomočjo kombiniranega merilnika svetlosti, ki je hkrati spektroradiometer. Torej nam omogoča tudi meritve spektralne vsebine svetlobe, barve svetlobe in indeksa barvnega videza. Na voljo so tudi stabilizirani viri enosmerne in izmenične napetosti ter merilni inštrumenti električnih veličin.

 

Z opremo v laboratoriju (normalnimi žarnicami in fotometrično klopjo) je možno umerjati merilnike osvetljenosti. V laboratoriju izdelane normale za svetlost omogočajo umerjanje merilnikov svetlosti. Z uporabo normalnih žarnic, fotometrične klopi in integrirne krogle je možno umerjanje delovnih normal za svetlobni tok in svetilnost.

 

Poleg z meritvami, se v laboratoriju ukvarjamo tudi z razvojem merilne opreme. Eden zadnjih projektov je razvoj merilnika svetlosti na osnovi digitalne kamere. Prednost takega merilnika je, da omogoča tudi merjenje svetlosti majhnih površin, na primer presvetljenih piktogramov na stikalih. Del dejavnosti pa predstavlja tudi projektiranje razsvetljave in izračuni osvetljenosti in svetlosti v notranjih in zunanjih prostorih.

 

Laboratorij za razsvetljavo in fotometrijo še ni akreditiran za izvajanja fotometričnih meritev, se pa trudimo, da bi ta korak čim prej opravili.

slika zg

Ulbirchtova krogla za merjenje svetlobnega toka, ki je z novo fotometrijsko opremo in novim notranjim premazom še vedno v uporabi.